Tantuni TasteAtlas’da ilk üçe girdi

Dünyanın en çok takip edilen gastronomi platformlarından biri olan TasteAtlas, küresel çapta büyük ilgi gören “Dünyanın En İyi 20 Dürümü” listesini yayımladı. Yerel lezzetleri yaşatma misyonuyla bilinen platform, her zamanki gibi bu listesiyle de tartışma yarattı.

Farklı kültürlerden gelen geleneksel tatların yarıştığı sıralamada, Mersin’in efsane lezzeti Tantuni, 4.4 puanla üçüncü sıraya yerleşti. Listenin zirvesinde Yunanistan’ın domuz eti ile yapılan döner dürümü Gyros’u, ikinci sırada ise Güney Kore’nin Sangchu Ssam yemeği yer aldı.

resized 4a38f 7a7aad75287

YUNAN DÖNERİ GYROS BİRİNCİ OLDU

Özellikle Türkiye ve Yunanistan arasında benzer yemekler üzerinden yaşanan rekabet, bu listeyle yeniden gündeme geldi. Çünkü listenin ilk sırasında Yunanistan’ın ünlü sokak lezzeti Gyros yer aldı. Dönerin Yunan versiyonu olarak görülen Gyros, 4.5 puanla zirveye oturdu.

TANTUNİ 4.4 PUAN İLE İLK ÜÇTE

Türkiye’den listeye giren tek lezzet ise, Mersin mutfağının gözbebeği olan tantuni oldu. 4.4 puanla üçüncü sıraya yerleşen tantuni, ince doğranmış etin sacda pişirilip baharatlarla harmanlanması ve lavaş ekmeğine sarılmasıyla hazırlanıyor. Tüm Türkiye’de sevilerek tüketilen tantuni, böylece uluslararası arenada da kendine sağlam bir yer edinmiş oldu.

TasteAtlas’ın En İyi 5 Dürüm sıralaması

Yunanistan – Gyros (4.5 puan)

Güney Kore – Sangchu Ssam (4.5 puan)

Türkiye – Tantuni (4.4 puan)

Meksika – Enchiladas Suizas (4.3 puan)

ABD – Carne Asada Burrito (4.2 puan)

MMY Tantuni Mevlut simsek 1 e1760691027344MMY Tantuni Mevlut simsek 1 e1760691027344

“HEDEFİMİZ YUNANİSTAN’I GEÇMEK”

MMY Tantuni Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Şimşek, tantunin TasteAtlas listesine girmesini değerlendirdi. Şimşek, “Sokak lezzetleri her ülkede var. Ben dünyada birçok ülkeyi gezdim, her ülkenin kendine özgü bir sokak lezzeti bulunuyor. Bizim de Tantuni artık dünyada kendini kanıtladı ve üçüncü sıraya yükseldi. Aslında bu lezzet uzun yıllar boyunca gizli kalmıştı. 28 yıl önce tantuniyi İstanbul’a getirdiğimde kimse bilmiyordu. Bugün ise ülkenin dört bir yanında tanınıyor. Bu başarıda emeği geçen tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten gurur verici bir sonuç. Şimdi bunu daha da yaygınlaştırmamız, reklamını artırmamız gerekiyor. Ulusal kanallarda, haberlerde daha fazla yer almalı. Çünkü ürün zaten kendisini kanıtladı  ve dünyada üçüncü sırada. Artık hedefimiz, Yunanistan’ı geçmek” dedi.

“TANTUNİYİ BİLMEYEN İNSANLAR VAR”

Türkiye’de hala tantuni yememiş olan insanların olduğuna dikkat eken Şimşek, “Dünyada üçüncü olmuşuz ama kendi ülkemizde hâlâ tantuniyi bilmeyen insanlar var. Bu gerçekten üzücü bir durum. Öncelikle Türkiye’de bu lezzeti daha çok kişiye tanıtmamız gerekiyor. Ben 28 yıldır İstanbul’da bu işi yapıyorum ve her zaman keyif aldım. Bu iş benim emeğim, ekmeğim. Ancak insanlara ulaşmak kolay olmadı. Zamanla bizden öğrenip kendi işini kuranlar oldu, bu da ayrı bir gurur kaynağı. Bugün dünyada bile yetiştirdiğim birçok ustam var.
Ben elimden gelenin en iyisini yapıyorum, yapmaya da devam edeceğim. Ama bu noktada ulusal basının da desteği çok önemli. Medya bu konunun üzerinde daha fazla durmalı. Son iki gündür sağ olsun ulusal kanallar bizi arıyor, çekimler yapıyorlar. Biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Fakat dediğim gibi, dünyada üçüncü olmuşuz ama hâlâ ülkemizde tantuni yememiş insanlar var” ifadelerini kullandı.

Son olarak tantuniyi dünyaya tanıtmak için elinden gelen çabayı gösterdiğini ve hedefinin, bu lezzeti Avrupa’ya da taşımak olduğunu söyleyen Şimşek, başarılı olacaklarını umduğunu söyledi.

Başa dön tuşu