Ölümüne gidiyorlar! İki tekerli tabutlar

Türkiye’de, motorlu taşıt sayısı 31,3 milyona ulaşırken; bu taşıtların 6,3 milyonunu motosikletler oluşturuyor. Yani trafikteki her 5 araçtan biri motosiklet. 2024’te motosiklet kazalarında bin 584 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı neredeyse her gün 4 motorcuya denk geliyor. Kazaların üçte ikisinde kusur motosiklet sürücüsüne ait. Motor kazalarının önlenmesi için sivil toplum kuruluşları da sahada farkındalık çalışmaları yürütüyor. Trafikte Haklarım Derneği, Motosiklet Sürücüleri Federasyonu (MOSEF) ve Ayyıldız Motosiklet Federasyonu (AYMOF) temsilcileri, motosiklet kazalarını önlemek amacıyla Hatay’da bir araya geldi. Trafikte Haklarım Derneği Kurucu Başkanı Sosyolog Yasemin Usta, “2024 yılında incinebilir yol kullanıcıları arasında 2 bin 680 kişi hayatını kaybetti, 162 bin 295 kişi ise yaralandı. Bu grup, toplam trafik kazası ölümlerinin yüzde 42,2’sini, yaralanmaların ise yüzde 42,1’ini oluşturuyor” dedi.
Vatandaşlardan bazıları kask yerine inşaat bareti takarken, kimileri de hiçbir koruyucu önlem almadan canını tehlikeye atıyor.
BARET TAKIYORLAR
Usta, “Karadeniz, Ege ve Akdeniz sahil bölgelerinde yaptığım gözlemler sonucunda, birçok motosiklet sürücüsünün kask takmadığını gördüm. Nedenini sorduğumda ise genellikle ‘Hava çok sıcak’ yanıtını alıyorum. Hatay’da en çok dikkatimi çeken konu, koruyuculuğu olmayan inşaat baretlerinin kask yerine kullanılması oldu. Mahalle aralarında ön kaldırarak tehlikeli sürüş yapanları, kaldırımda ters yönde gidenleri ve motosiklete binmiş dört kişi görüyoruz. Bu kişiler trafikteki diğer bireylerin hayatını da riske atıyor” diye konuştu.
MERDİVEN ALTINA DİKKAT!
Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde de artan motosiklet kazalarına dikkat çeken AYMOF Başkanı Emre Berkil ise şu uyarıları sıraladı: “Motosiklet sürücülerinin çoğunluğu kask, mont, dizlik ve dirseklik gibi koruyucu ekipmanları kullanmıyor. Görüştüğümüz kullanıcılar, ekipmanların yüksek maliyetinden şikayetçi ve bu maliyeti karşılayamadıklarını söylüyor. Tam donanımlı bir ekipman setinin fiyatı 70 bin ila 130 bin TL arasında değişiyor.”
FİYATLAR ÇOK YÜKSEK
Motosiklet güvenlik ekipmanlarındaki fiyat artışlarının temel sebebinin yüksek vergi oranları olduğu ifade edilirken; motosiklet ekipmanları satan mağaza sahibi Cengiz Güngör, sektördeki mali yükü şöyle özetliyor: “Yerli üretim kask neredeyse yok. Ürünlerin çoğu Çin, Avrupa ve Uzak Doğu’dan ithal ediliyor. Yüzde 20 KDV, yüzde 20 ek gümrük vergisi, yüzde 5–7 arası gümrük firması hizmet bedeli ödeniyor. Eğer ürün ilk kez ithal ediliyorsa, giriş fiyatı üzerinden yüzde 14 oranında Türk Standartları Enstitüsü’ne ücret ödeniyor. Yurt dışından aldığım bir ürün mağazama ulaşana kadar, ithalat sürecinde yüzde 62-78 arasında ek maliyet oluşuyor.”
Piyasada merdiven altı üretimlerin ucuz ama güvensiz ürünlerle dolu olduğunu vurgulayan Berkil, “Ucuz ekipman güvenlik sağlamaz, aksine hayatı tehlikeye atar. Kırsal kesimde motoru ulaşım aracı olarak kullanan binlerce sürücü bilinçsizce trafiğe çıkıyor” diye konuştu.
VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ
MOSEF Başkanı Murat Tomris da koruyucu motosiklet ekipmanlarının dar gelirli sürücüler için neredeyse ulaşılmaz hale geldiğini vurguladı. Yüksek fiyatlar nedeniyle birçok kişi, hayatını koruyacak temel ekipmanlara erişemiyor. Uluslararası güvenlik sertifikasına sahip bir kaskın 10 bin ile 90 bin TL arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirten Tomris, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı: Motosiklet ekipmanları için özel vergi indirimi uygulanmalı, merdiven altı üretimle mücadele için denetimler artırılmalı, yerli üretim teşvik edilerek uygun fiyatlı ve güvenli ekipmanların üretimi sağlanmalı.”
[email protected]
Kaynak: Web Özel