İspanya’daki yangını ölüm tuzağına dönüştüren bulut: Pirokümülüs nedir?

İspanya’da Lleida yangınını ölüm tuzağına çeviren öngörülemeyen gaz bulutu olan pirokümülüs nedir?

Tüm yangınlar aynı değildir. Salı günü Lleida’da 32 yaşında bir çiftçi ve 45 yaşında bir işçi olmak üzere iki kişinin ölümüne yol açan yangın, altıncı nesil yangınlar olarak adlandırılanlardan biridir: öngörülemeyen süreçlere neden olurlar ve bu da onları daha tehlikeli hale getirir.

Lleida’daki yıkımın nedeni, yangın sonucu oluşan ve yüksekliği 14 kilometreye ulaşan gaz ve buhar bulutu olan pirokümülüstü .

Pirokümülüs bulutları, yarım saat içinde rüzgar dalgası oluşturarak yangının hızının saatte 28 kilometreye ulaşmasına neden oldu.

Kurbanlar. Tarım girişimcisi Jordi Esteve, 32, ve işçilerinden biri, Omar Fabián Agudelo, 45, Lleida’daki bir tarım alanında öldü. Esteve, yangın başladığında çiftliklerden birinde olan işçinin yardımına gitti. Agramunt belediyesine geri dönerken dumandan etkilendiler ve boğularak öldüler.

Pirokümülüs nasıl oluşur?

Bitki örtüsü yandığında büyük miktarda ısı açığa çıkar: Bu, havanın atmosferin üst katmanlarıyla çarpışmasına ve yoğunlaşmasına neden olur.

Bir hava sütunu oluşur ve yangının yayıldığı alana doğru çöker. Rüzgar yönü kaotik hale gelir. Sanki açık bir su şişesi yere sertçe atılmış ve sıvı her yöne fışkırmış gibi.

Yangın kendi iklimini yaratır ve yerel rüzgarlara maruz kalmak yerine kendi iç fırtınalarını üretir.
Tekrar olabilir mi? Evet, uzmanlar bu olayların aşırı sıcaklıklar nedeniyle giderek daha yaygın hale geleceğine inanıyor.

 

Başa dön tuşu
Haber Nopolitik