Göz sağlığı için kritik uyarılar

Yazın artan ultraviyole (UV) ışınları, uzun vadede katarakt, sarı nokta hastalığı ve pterjiyum (göz eti) gibi göz hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlayabilir. Bu konuda önemli uyarılarda bulunan Op. Dr. Gülşah Tezcan ise, “Yaz aylarında mutlaka yüzde 100 UV korumalı, CE belgeli güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Göz sağlığımız için kaliteli güneş gözlüğü kullanımı ihmal edilmemeli” diyor. Tezcan ayrıca, deniz ve havuzda göz sağlığına yönelik alınması gereken önlemlere de dikkat çekiyor: “Kontakt lens kullanıcılarının deniz veya havuza lensleriyle girmeleri enfeksiyon riskini artırır. Klorlu su, göz yüzeyini tahriş ederken, mikroorganizmalar kalıcı görme kaybına yol açabilecek enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka lensler çıkarılmalı ve suya dayanıklı yüzücü gözlüğü kullanılmalıdır.”
Bir diğer göz sağlığı uzmanı Dr. Faruk Aksakal ise, yaz aylarında artan alerjik göz hastalıklarına vurgu yapıyor. “Yazın toz ve polen miktarının artması, alerjik konjonktivit başta olmak üzere çeşitli alerjik göz rahatsızlıklarının sıklığını artırıyor” diyen Aksakal, alerjik göz hastalıklarının bağışıklık sisteminin alerjenlere karşı aşırı tepki vermesi sonucu geliştiğini anlatıyor: “Bu hastalıklarda gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma, batma gibi şikayetler yoğunlaşır. Alerjik belirtiler ortaya çıktığında gözleri ovuşturmaktan kaçınılmalı, dış ortamda mümkün olduğunca az vakit geçirilmelidir. Gerekirse soğuk kompres uygulanabilir ve mutlaka uzman kontrolünde antihistaminik veya suni gözyaşı damlaları kullanılmalıdır.”
Dr. Aksakal önemli uyarılarda bulunuyor.
Yaz mevsiminde sıcak hava ve klima kullanımı göz kuruluğunu tetikliyor. Dr. Aksakal, “Göz kuruluğu, batma, yanma, yabancı cisim hissi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Günümüzde telefon ve bilgisayar kullanımı arttığı için bu şikayetler daha da yaygınlaşıyor. Göz kuruluğunu önlemek için çevresel etkenlerden korunmak, bol su tüketmek ve suni gözyaşı damlaları kullanmak önemli” diyor.
Çocukların göz sağlığı konusunda da uyarılarda bulunan her iki uzman, gelişim çağındaki çocukların UV ışınlarına karşı çok daha hassas olduğunu vurguluyor. Dr. Tezcan, “Çocuklara mutlaka UV korumalı güneş gözlüğü taktırılmalı, açık alanda şapka kullanımı teşvik edilmelidir” derken, Dr. Aksakal ise şöyle konuşuyor: “Yaz aylarında çocuklarda ekran kullanım süreleri artıyor. Göz sağlığı için düzenli ekran molaları verilmelidir. Sonuç olarak, yaz aylarında artan çevresel risklere karşı göz sağlığının korunması için basit ama etkili önlemler alınmalı. Güneş gözlüğü seçerken UV korumasının tam olduğuna dikkat edilmeli, deniz ve havuzda lens kullanımı engellenmeli, alerjik reaksiyonlarda hızlıca uzman desteği alınmalı, göz kuruluğu ve yorgunluğu önlenmeli. Böylece yazın keyfi, göz sağlığından ödün vermeden sürdürülebilir.”
[email protected]
Kaynak: Web Özel