İstanbul’a acil konut çağrısı, arz yetersiz, kiralar yüksek

TOKİ, İstanbul’da dar gelirli vatandaşlar için kiralık sosyal konut modelini hayata geçiriyor. Proje kapsamında hem Anadolu hem de Avrupa Yakası’nda ayrı ayrı kiralık konut alanları oluşturulacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kiralık sosyal konutların hem kentsel dönüşüme destek vereceğini hem de kontrolden çıkan kira piyasasını dengeleyeceğini açıkladı. İstanbul’da ortalama kira son iki yılda yüzde 125 artrken; bazı ilçelerde 30 bin TL’yi geçen bedeller nedeniyle dar gelirli kesimadeta  şehir dışına itilmiş durumda. 2024’te yalnızca 12 bin kiralık konut üretilen megakentte, yeni modelle bu sayının 60 bine çıkarılması ve piyasanın nefes alması hedefleniyor.

GEÇİCİ OLMAMALI

Yeni projelerin önemine değinen Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp, sosyal kiralık konut hamlesini kamu müdahalesiyle kira piyasasında denge kurma girişimi olarak değerlendirirken, “Sürecin etki yaratabilmesi için geçici değil, sürdürülebilir ve planlı olması gerekir” dedi. Alp ayrıca, özel sektörle yapılacak hibrit projeler ve yeni yatırım modelleriyle bu sürecin güçlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.

İstanbul’da konut arzı yetersiz olduğu için kiralar giderek yükseliyor.

İSTANBUL’A GÖÇ ETKİSİ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı, İstanbul’un nüfus yükünün artık sürdürülemez hale geldiğini ifade ederek teşviklerin Anadolu’ya kaydırılması gerektiğini söyledi: Varlı ise; “2000 yılında 65 milyon olan Türkiye nüfusu, 2025’te 85 milyona ulaştı. Bu süreçte İstanbul’un nüfusu ise 10 milyondan 15,7 milyona çıkarak yüzde 57 büyüdü. Bu oran, ülke ortalamasının yaklaşık yüzde 90 üzerinde. İstanbul’un bu yoğun göç yükünü taşıması artık mümkün değil” şeklinde konuştu.

KONUTA ERİŞİM ZORLAŞIYOR

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Neşecan Çekic, son 15 yılda Türkiye’de kirada oturanların oranının yüzde 21’lerden 28’lere yükseldiğini ifade etti. Konuta erişimin her geçen gün zorlaştığını ve maliyetlerin arttığını anlatan Çekici, şu uyarıları sıraladı: “Türkiye’nin yılda 800-900 bin konut üretmeye ihtiyacı var. Şu anda sadece 500-600 bin adet üretiliyor ve bu ihtiyacı karşılayamıyor. Devletin elindeki arsalar, gayrimenkul geliştiricilerine belli bir proje dönemi için ödünç verilirse ve seri bir üretim mantığıyla üretim yapılırsa on binlerce konut inşa edilebilir. Bu model çerçevesinde yap-işlet-devret modeliyle bireysel değil kamusal kiraya veren yapısını oluşturuyoruz ve kiracı ile kiraya veren arasındaki problemleri ortadan kaldırıyoruz. Arsa maliyeti sebebiyle oluşan fark kiraları da yarı yarıya düşürüyor.”

Uzmanlar, konut sayısının artmasıyla İstanbul’da fiyatların düşeceğini belirtiyor.

PİYASA NORMALLEŞMELİ

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan da kiralanmak üzere yapılması planlanan sosyal konutlara Türkiye’nin çok ihtiyacı bulunduğunu belirterek, iki yıldır bu yönde çağrıda bulunduklarını belirtti. Akdoğan, “Kiraların artmasındaki ana neden arzdaki düşüş. Şu anda talep çok yüksek. Evlenenler, tayinler, öğrenciler gibi kiralık talebini artıran pek çok unsur var. Yapılacak kiralık konut sayısı ne kadar yüksek olursa fiyatlar o kadar normalleşir” açıklamasında bulundu. Akdoğan, söz konusu konutların ciddi talep göreceğini ifade ederek, “Bu proje kiralık konut piyasasının normalleşmesine ve fiyatların ulaşılabilir olmasına önemli katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Başa dön tuşu
Haber Nopolitik