Ege zeytinciliği masada, Celal Toprak da konuşacak

Ayvalık’ta düzenlenen “Zeytin Hasadı ve Turizm Festivali” kapsamında gerçekleşen bir panel, Ege’nin karşı kıyılarındaki zeytincilik sektörünün ortak sorunlarını ve gelecek vizyonunu masaya yatırdı. Midilli ve Ayvalık belediye başkanlarının katıldığı panelde, tarımdaki en büyük sorun olan genç işgücü eksikliği ve buna karşı geliştirilebilecek markalaşma ve teknoloji temelli çözümler öne çıktı.

MİDİLLİ’DEN “GENÇLİK” UYARISI

Panele Midilli Adası Belediye Başkanı Panagiotis Christofas damga vurdu. Christofas, zeytincilik sektörünün geleceği açısından kritik bir tehlikeye dikkat çekti:
“Ne yazık ki, yeni nesil zeytincilik konusunda çalışmaya gönüllü değil. Gençler, bu zorlu ve geleneksel alana ilgi göstermiyor. Bu durum, yalnızca Midilli için değil, tüm Ege havzası için büyük bir risk taşıyor. Bu konuda biz belediyelere büyük görevler düşüyor.”
Christofas, bu sorunun aşılmasında yeni teknolojinin kullanılmasının önemini vurgularken, Avrupa Birliği’nin (AB) gençlerin zeytinciliğe ilgisini artırmak amacıyla özel destekler sağladığını da hatırlattı. Midilli’nin, tarımsal mirasın sürdürülebilirliği için AB fonlarını aktif olarak kullandığı belirtildi.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise konuşmasında zeytinyağını ekonomik katma değere dönüştürme stratejilerini paylaştı. Ergin’in odak noktası, zeytinyağını turizmle entegre etmek:
“Ayvalık’a gelen turistlere sadece konaklama değil, zeytin, zeytinyağı ve zeytinden elde edilecek katma değerli ürünleri satmak mümkün. Bunu başarabiliriz.”
Ergin, bu vizyonu hayata geçirmek için iki temel strateji önerdi:
Güçlü Markalaşma: Bölgedeki küçük üreticilerin kooperatif çatısı altında buluşup güçlendirilmesi ve bu sayede İtalya’daki başarılı örnekler gibi global markalaşmanın sağlanması.
Gastronomi Turizmi: Ayvalık’ın turizm vizyonunda gastronomi turizminin geliştirilmesi ve bunun temelinde Coğrafi İşaretli Ayvalık Zeytinyağı’nın konumlandırılması. “Coğrafi işaretli bir ürünümüz var, bunun değerini çok iyi bilmeliyiz,” dedi.

GÖMEÇ’TEN ACI GERÇEK; “ZİYTENİ MADENDEN KORUYAMIYORUZ”

Panele katılan Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı ise daha az bilinen Gömeç’in potansiyelini anlatırken, bölgenin karşı karşıya olduğu büyük bir tehdide dikkat çekti. Bağcı, tarıma elverişli toprakların imara açılmaması konusundaki kararlılığını yineledi, ancak en kritik sorunun bu olmadığını acı bir itirafla belirtti:
“Tarımsal alanlarımızı imardan korumakta kararlıyız. Ancak ne yazık ki, asıl mücadelemiz olan zeytini maden tehdidinden koruyamıyoruz.”
Bu sözler, bölgedeki zeytinliklerin madencilik faaliyetleri nedeniyle karşı karşıya olduğu yapısal ve çevresel tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.

Celal Toprak, Yaren Yıldız ve Yağmur Çalboğa’dan oluşan Türkiye’de İş Dünyası ekibi Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’ni yerinde inceledi. Festivalin yarınki bölümünde ise Zeytincilik ve Zeytinyağı Üretiminin Yaşadığı Sorunlar başlıklı panelde dergimizin Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak da bir konuşma yapacak.

Başa dön tuşu