Hindistan’dan Avrupa’ya ticaret koridoru: Türkiye’ye jeopolitik kuşatma tartışması

Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru ile limanlar, demiryolları, otoyollar ve dijital altyapının bir araya getirilmesi hedefleniyor. Yunanistan, Güney Kıbrıs gibi ülkelerin bundan oldukça olumlu ektilenmesi beklenirken Türkiye için çanlar hangi yönden çalıyor uzmanların tartışma konusu oldu.
HİNDİSTAN AVRUPA TİCARET KORİDORU NEREDEN NEREYE?
Hindistan’ı Orta Doğu üzerinden Avrupa’ya bağlamayı amaçlayan iddialı girişimin adımları, 2023 G20 Yeni Delhi Zirvesi’nde duyuruldu. Proje, küresel ticaretin yüzde 40 daha hızlı ve yüzde 30 daha ucuz olmasını hedefliyor. Böylece Hindistan’ın 2022-23’te 136 milyar dolarlık AB ticaretini artırabilir.
Ancak bu süreçte jeopolitik riskler, finansman sorunları ve Çin’in yolu da göz önünde bulundurulmalı.
IMEEC TÜRKİYE İÇİN BİR TEHDİT Mİ?
IMEEC, Hindistan, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün, İsrail ve Avrupa’yı (Yunanistan veya İtalya üzerinden) bağlayarak ticaret, enerji ve dijital bağlanabilirliği güçlendirmeyi hedeflerken Türkiye’ye jeopolitik kuşatma geliyor tartışması da gün yüzüne çıktı.
Türkiye, “Koridor Türkiye’siz olmaz” diyerek projeye katılmak istiyor ancak Avrupa Parlamentosu’nda güvenilirlik endişeleri dile getiriliyor.
Yunanistan, Pire ve Selanik limanlarıyla Avrupa’ya giriş kapısı olmayı hedeflerken, Güney Kıbrıs’ın idari merkez olarak öne çıkması planlanıyor.
Filistin’in Batı Şeria üzerinden Ürdün’e demiryolu bağlantısıyla projeye dahil edilmesi, barış için bir umut olarak görülse de pek çok uzman kalıcı barışın bölgede mümkün olmadığını olduğunu belirtiyor.
Orta Doğu’daki çatışmalar, özellikle İsrail-Hamas savaşı ve İran-Suudi Arabistan rekabeti, IMEEC’in altyapı güvenliğini tehdit ediyor.