Su yerine zehir akıyor, Çorlu’nun kaderi kirlilik ve koku mu?

Trakya’nın en büyük ilçesi Çorlu’da yıllardır süregelen çevre sorunları bitmek bilmiyor. Yapılan onca uyarıya rağmen Çorlu Deresine kimyasal atıklar boca edilirken, gece saatlerinde ortaya çıkan koku ise ilçe halkını adeta canından bezdirmiş durumda. Çorlu sakinlerinin yaşamını kabusa çeviren kokunun; ilçenin kuzeyindeki bazı sanayi tesislerinin atıklarını kaçak olarak derelere boca etmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Geçmiş dönemlerde de ortaya çıkan koku sorunu, Trakya’nın en büyük ilçesinde bir türlü giderilemezken, sorunun çözümü için yapılan şikayetlerden de sonuç alınamıyor.

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, daha önce ‘haberglobal.com.tr’ye, yaptığı açıklamada, “Lisanlı denetim firmalarına ihtiyacımız var. Koku, kuzeydeki bir takım fabrikaların gece vakti atıklarını boca etmesinden kaynaklanıyor. Kamu görevlilerinin mesai bitiminden sonra bu bu yapıldığından denetim mekanizması işlemiyor” demişti.

ÇORLU YAŞANMAZ HALDE

Trakya Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sevgi, yaşanan çevre sorununun, 12 yılı aşkın süredir devam ettiğin belirtirken, “Özellikle gece vakitleri koku sorunu dayanılmaz oluyor. Bunun nedeni, Çorlu Deresi’ne boca edilen kimyasal atıklar. Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi ilçenin 7 km kuzeyinde yer alıyor. Bazı fabrikaların gece saatlerinde atıklarını boca ettiği aşikar ama bunu yapanlar bir türlü tespit edilemiyor. Kimyasallar reaksiyona girdiğinde dayanılmaz bir koku sorunu yaşıyoruz. Çorlu’yu yaşanmaz hale getirenlere karşı yaptırım uygulansın istiyoruz” dedi.

ARITMALAR ÇALIŞTIRILMIYOR

Çorlu’nun 300 bine yaklaşan nüfusuyla Trakya’nın en büyük ilçesi konumunda olduğunu, nem oranı ve rüzgar hızının yavaşlamasıyla kötü kokunun katlanılamaz hale geldiğini söyleyen Sevgi, “Ergene Nehri, Kapaklı, Ergene İlçesini geçerek sanayi kirliliği yükünü, Çorlu taşıyor. Fabrikaların birçoğu enerji masrafından kaçınmak için arıtma sistemlerini çalıştırmıyor” diye konuştu. 

FABRİKALAR DENETLENSİN

Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı da Çorlu’da yıllardır devam eden çevre sorunlarının çözüme kavuşturulmadığının altını çiziyor. Çorlu’daki kötü kokunun nedeni sadece katı atık tesislerinden değil, Velimeşe ve Veliköy’deki sanayi tesislerinin atıklarından da kaynaklandığını dile getiren Prof. Dr Kantarcı, “Problemin acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor. Koku, ağırlıklı olarak kuzeydeki bir takım fabrikaların gece vakti atıklarını boca etmesinden kaynaklanıyor. Denetim mekanizması işlemiyor” ifadelerini kullandı. 

Üroloji ve patoloji uzmanı Prof. Dr. Osman İnci ise sürekli olarak, “En vahimi, kirli suyun bitki köklerine, toprağın derinlerine kadar geçiyor olması. Buğday tarlaları başta olmak üzere yeraltı sularına kadar bulaşan bir kirlilik söz konusu” ifadelerini kullanıyor.

TOPRAK DA KİRLENİYOR 

Çorlu’da yaşanan çevre sorununun tarım arazilerini de olumsuz etkilediğini gündeme taşıyan TMMOB Ziraat Mühendisleri Tekirdağ Şubesi Başkanı Cemal Polat ise yaşanan kirlilik ve kötü koku sorunun bir türlü çözülememesinden şikayet ederken şunları söyledi: “Çorlu’nun içinden geçen Çorlu Deresi, Ergene’nin önemli kollarından. Ancak dere dediğimiz aslında tamamen atık su kanalına dönmüş bir kanalizasyon. Ergene’nin Çorlu’dan Lülerburgaz’a uzanan yatağında simsiyah akıyor.”

[email protected]    

 

 

Kaynak: Web Özel

Başa dön tuşu
colorplay