TAV küresel olarak genişlemeye devam ediyor
1997 yılında kurulan TAV son 30 yılda küresel havacılık sektöründeki olağanüstü büyümenin de etkisiyle büyük bir ivme kazandı. 2023 yılında 96 milyon yolcu sayısına ulaşarak bu alanda isminden söz ettirmeyi başardı.
TAV, havalimanı işletmeciliğinin yanı sıra; gümrüksüz satış, yiyecek ve içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve yolcu salonu işletmeciliği gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor.
TAV 8 ÜLKEDE HAVALİMANI İŞLETİYOR
8 farklı ülkede 15 havalimanı işleten TAV, Şili’nin başkent havalimanı Santiago ve Panama’da Tocumen, Pacifico, Enrique Adolfo Jimenez, Scarlett Martinez ve Enrique Malek havalimanlarında hizmet vermeye başladı ve portföyünü Latin Amerika’da genişletti.
TAV havalimanları, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarıyla da kendisini gösteriyor. Daha önce bu konu hakkında görüşlerini dile getiren TAV Technologies İcra Başkanı Kerem Öztürk, “Tamamen kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimiz ürün ve hizmetler dünyanın dört bir yanındaki havalimanı işletmecileri tarafından tercih ediliyor. Sahip olduğumuz deneyimle havalimanlarının dijitalleşme yolculuğuna destek veriyoruz. Geliştirdiğimiz çözümler operasyonel verimlilik ve yolcu memnuniyetine odaklanıyor” şeklinde açıklamada bulunmuştu.
KARBON NÖTR OLAN 3 HAVALİMANI BULUNUYOR
Şirket, 2030’a kadar karbon nötr olmayı ve 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt ediyor. Halihazırda karbon nötr olan üç havalimanı bulunuyor. Portföydeki dokuz havalimanı ise Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programında yer alıyor.
Son olarak TAV Havalimanları, Kuveyt Sivil Havacılık İdaresi tarafından açılan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Terminal 2 işletme ve Bakım Hizmeti ihalesine 23 Haziran 2024 tarihinde teklif sundu.
TAV’DAN ERTELEME AÇIKLAMASI
Şirket ayrıca bu açıklamanın ertelenmiş bir açıklama olduğuna dikkat çekerek duyurusunda şu ifadelere de yer verdi: “Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nin 6’ncı maddesi uyarınca, Yönetim Kurulumuzun söz konusu ihaleye ilişkin 24 Mayıs 2024 tarihli kararının açıklanması, gizliliği korunması gereken bir sürecin olumsuz yönde etkilenmemesi, şirketimizin yasal hak ve menfaatlerinin korunması ve henüz kesinleşmeyen bir süreç ile ilgili olarak yatırımcıların yanıltılması risklerinin önlenmesi amaçlarıyla ertelenmişti.”
Terminal 2’nin ilk aşamada 13 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Projenin ilerleyen genişleme fazlarında yolcu sayısının 25 milyona kadar çıkarılması da planlar arasında.