Korkutan tablo, şiddet çocuklara bulaştı!
Türkiye’de şiddet ve suç olaylarına karışan çocukların oranı da endişe veriyor. Son olarak İstanbul Büyükçekmece’de 8 çocuğun bir başka çocuğu tekme, tokat ve yumruklarla yere yatırıp dövdüğü anların görüntüsü yaşanan sorunun çarpıcı belgesi niteliğinde. Yaşanan vehametin boyutu, TÜİK tarafından geçtiğimiz gün duyurulan “Artan suç oranları Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri-2023” raporundan da yansıdı. İstatistiklere göre son bir yıllık süreçte güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583 olarak saptandı. Bu olaylarda çocukların 242 bin 875’i mağdur olurken, 178 bin 834’ü suça sürüklendi.
Psikolog Kalkanlı: “Kadınlara yönelik şiddet kadar, çocuklardaki suça karışma ve akran zorbalığı oranları da artıyor.”
YÜZDE 39.8 YARALADI!
Bir yıllık verilere göre suça sürüklenen çocukların yüzde 39.8’i yaralama olayına karışırken, suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların yüzde 39.8’u yaralama, yüzde 20.8’i hırsızlık, yüzde 7.7’si pasaport kanununa muhalefet, yüzde 4.9’una uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, yüzde 4’üne ise tehdit suçları isnat edildi.
242 BİN MAĞDUR
Öte yandan güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen 242 bin 875 çocuğun yüzde 89.7’si suç mağduru, yüzde 10.2’sini takibi gereken olay mağduru çocuklar oluştururken, güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen veya getirilen 217 bin 915 çocuğun yüzde 61,3’ü yaralama, yüzde 11.8’i cinsel suçlar, yüzde 8.6’sı aile düzenine karşı suçlar, yüzde 4.4’ü tehdit, yüzde 13,9’u da farklı nedenlerden dolayı mağdur olduğu saptandı.
ŞİDDET İÇERİKLERİ ETKİLİYOR
Dr. Psikolog Zeynep Gamze Kalkanlı, ise son günlerde çocuklar arasında artan akran zorbalığı ve suça eğilimin endişe verici boyutta olduğunu belirterek şunları söyledi: “Büyükçekmece’deki görüntülerden önce 15 kişi bir araya gelip, bir çocuğu öldürdü. Kadınlara yönelik şiddet kadar, çocuklardaki suça karışma ve akran zorbalığı oranları da artıyor. Cezalar yetersiz, aileler bilgisiz, medyadan yansıyan görüntüler ise olumsuz” dedi.
Kavganın hiç olmaması gereken kurum ve mekanlardan yansıyan görüntülerin vatandaşlarda olumsuz algılara neden olduğunu sözlerine ekleyen Kalkanlı ayrıca, şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz günlerde Meclis’te yaşanan kavgayı ağlayarak izledim. Meclis’te kan akarsa sokaklarda şiddeti durduramazsınız. Çocuklar, sosyal medya ve ekranlardan yansıyan şiddet içerikleriyle büyüyorlar. Eğitim sisteminden, aile içi şiddete kadar birçok parametre sorunun kaynağı durumunda. “
Uzmanlara göre, artan şiddet olayları ve görüntüleri çocuklarda ağır travmaya neden olabiliyor.
DUYGUSAL ŞİDDET DE YAYGIN
“Evde şiddet gören veya şiddete tanık olan çocuk, aynısını sokakta uyguluyor. Saldırıya uğrayan çocuklar da bir süre sonra suça meyilli hale gelebiliyor. Maalesef ortaya çıkan tablo iç açıcı değil. Çocuk gelişiminde 0-6 yaş dilimi çok önemli. Çocuklar bu yaş diliminde yetiştiği ortamda gördüklerini içselleştiriyorlar. Biz sadece fiziksel şiddeti konuşuyoruz ancak duygusal şiddette korkunç boyutlarda. Ayrıca ergeler arasında artan uyuşturucu kullanımı söz konusu. Anne, baba arasındaki sorunlar uzlaşı ile çözülmez, çocuk evde bu ortamı göremezse ne yaparsak yapalım yol gidemeyiz. Şimdiden uyarıyorum. ilerleyen günlerde mülteci çocukların suça bulaşma oranları da artacak. Bu sorun çözülmeli. Artan mülteci sayısı şiddet ve suç oranlarına yansıyabilir.”
[email protected]
Kaynak: Web Özel