Köpeklerde Mevsimsel Alerji
Köpeklerde Mevsimsel Alerji
Köpeklerde Sonbahar Alerjisi
Alerji, her canlıda olduğu gibi teşhisi ve tedavisi uzun zaman alan sağlık sorunudur. Köpekler için de alerji teşhisi ve tedavisi aynı zorluktadır. Daha çok mevsim geçişlerinde artan alerji vakaları, sonbaharda köpekler için adeta bir sorun niteliğindedir.
Sonbaharda hava ısısındaki düşüş ve güneşin yakıcı etkisinin azalmasıyla, köpeklerde alerji mevsimi başladı demektir. Sonbahar alerjisinin belirtileri arasında; hapşırma, deride lezyonlar, gözde kızarma ya da sulanma ve kaşınma en çok görülenlerdir.
Bu belirtilerin bir yada bir kaçı aynı anda gözlenmektedir. Bu durum birkaç gün ya da bir kaç hafta artan semptomlarla devam etmektedir. Köpeklerde alerjik reaksiyonlar, Temmuz sonu Eylül başı gibi hat safhaya ulaşmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu köpeklerde alerji belirtisi daha şiddetli seyretmektedir. Bu semptomlarla karşılaşıldığında ilk yapmanız gereken, en yakın kliniğe giderek, veteriner hekimin önerdiği tedaviyi uygulamaktır.
Köpeklerde görülen alerjilerin ana nedenlerinden biri kanarya otu olarak bilinir. Tek bir çiçek yada bitki havada uçuşan milyarlarca polen tanesi oluşturabilir. Bu alerjenler köpeğinizin hapşırmasına ve kaşınmasına neden olabilir.
Sonbahar aylarında yayılan ikincil bir alerjen türü küftür. Havalar soğumaya başladığında ve ağaçlar ve diğer bitkiler kış için yapraklarını döktüğünde, zemindeki yaprak birikimi, soğuk hava ile birlikte küf sporlarının büyümesi için ideal bir ortam oluşturur. Daha fazla deri lezyonları oluşturan küfler, sonbaharda alerjiye sebep olan etmenlerden biridir.
Havaların soğuması ile, sobalarda katı yakıt yakılan bölgelerde fazla karbon monoksit salınımı görülür. Duman ve is partikülleri, solunum sisteminde köpek alerjileri belirtileri şekillenmesine neden olmaktadır.
Alerjik hastalıklarda aşağıdaki belirtiler gözlenmektedir:
Gözlerde kızarıklık ve kanlanma, göz kuruluğu.
Kuru, pul pul cilt.
Ayakları şiddetli yalama veya çiğneme.
Kırmızı iltihaplı patiler.
Öksürme, balgamlı öksürük, hapşırma veya burun akıntısı ve alerjik rinit.
Köpeğinin alerjisi olduğunu bir çok aile farkında değildir. Köpeklerde sonbahar alerjisi mevsimsel olarak soğuyan havalara denk geldiğinden genelde üşütüldüğü düşünülür. Yukarıda sıralanan, bir yada bir kaç belirtiyi aynı anda gördüğünüzde veteriner hekiminize danışınız.
Sonbahar alerjisinden korunma yolları nelerdir?
Yüksek sayıda polen fark ederseniz, açık havada oynamaktan kaçınmak en iyisi olacaktır.
Sokak gezilerinden sonra tüyler silinmeli, patiler yıkanmalıdır.
Köpeğinizin oynayabileceği yere düşen yaprak yığınlarını temizlemek korunma yollarından biridir.
Köpeğiniz için alerji yapan bitkilerden ve çiçeklerden uzak durulmalıdır.
Köpekler alerjik belirtileri yaşadığında oldukça mutsuz ve stresli bir hal alır. Köpeğinizin daha fazla oynamasını ve daha az kaşınmasını sağlamak için sonbahar sağlık muayenesini ihmal etmeyin.
Yaşadığınız yerde alerji mevsimi bunaltıcıysa, köpeğinizin açık hava alerjenlerine etkilenmeden oynaması ve egzersiz yapması için temiz bir kapalı alan tercih edin.
Köpeklerde alerji yapan bitkiler nelerdir?
Mevsimsel ayrım olmadan en fazla polen ve alerjen taşıyan bitkiler; Deve dikeni, At kestanesi, Rezene, Biberiye, Karanfil, Isırgan otu, Zencefil, Civanperçemi, Ayçiçeği ve Papaya, Huş, kızıl ağaç, Kızıl meşe, Fındık, Servi, Kayın, Söğüt, Ihlamur, Zeytin ağacı, Kavak, İngiliz çimi Domuz ayrığı, Çayır Kelp kuyruğu, Çayır salkım, Tatlı ilkbahar otu, Pelin, Yapışkan otu, Sinir otu, Akkazayağı, Kuzu kulağı, Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Mısır