Kış Hazırlıkları Başlasın

Kış Hazırlıkları Başlasın

Kış aylarının gelmesi ile birlikte, sadece bizlerin değil, hayvan dostlarımızın da bakımlarında ufak değişiklikler yapmak gerekebilir. Hassas bir bünyeye sahip olan kediler, mevsim geçişlerinde biraz daha dikkatli bir bakım ister.
Öyleyse soğuk havalar yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlarken kediler için neler yapabileceğinize şöyle bir göz atalım:

Kış Aylarında Sokağa Çok Fazla Çıkarmayın

Evinizde kedi kapısı varsa ve kediniz zaman zaman bu yol ile sokağa çıkmayı seviyorsa kış aylarında da sizden onu dışarı çıkarmanızı isteyecektir. Yazın sıcak günlerinde bahçede oynamak, çimlerin üzerinde yuvarlanmak ve güneşin tadını çıkarmak ona iyi gelecektir ama kış mevsiminde bu durumu olabildiğince en aza indirmeniz gerekir. Bu konuda ısrarcı davransa da, sağlığı için onun bu ısrarlarına direnmeniz daha doğru olacaktır.

Ona Sıcak Uyku Alanları Yaratın

Kediler genel olarak sıcak ortamları sever. Yaz aylarında bile onu zaman zaman sıcak bir yer ararken ya da battaniye altına girip uyumaya çalışırken bulabilirsiniz. Soğuk kış gecelerinde de sıcak kalorifer peteklerinin üzeri kedilerin en sevdiği yerlerden biri haline gelir. Böyle zamanlarda ona daha konforlu bir alan sağlayabilmek için kedi yatağı ya da kedi evi edinebilirsiniz. 
Elyaftan üretilen kedi yatakları, onu sıcak tutacaktır. Kedi yatağını evin sıcak bir bölgesine, mümkünse ısıtıcı ya da kalorifer yanına koymanız kedinizin hoşuna gidecektir. 
Kedi yatağı satın alırken ürünün yıkanabilir olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kediler uyudukları yerin temiz olmasını ister. Bu sebeple kedi yatağını sık sık temizlemenizi öneririz ancak deterjan kullanmamaya gayret edin, çünkü kediniz ağır deterjan kokusunu sevmeyecektir.

Kedinizi Giydirmeyin

Kedinizi dışarı çıkarmadığınız müddetçe, giydirmenize gerek yoktur. Kedi kıyafetleri her ne kadar sevimli olsalar da, kedinizin cildinin hava almasını ve kendisini yalamasını engelleyecektir. Üstelik dar bir kıyafet kan dolaşımını da olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle soğuk havalarda kedinizi dışarı çıkarmadığınız zamanlarda giydirmemeye özen gösterin. 
Kıyafet giydirmek zorunda kaldığınızda ise kıyafetin çok sıkı olmamasına ve uzun saatler boyunca üzerinde kalmamasına dikkat edin. 

Kedinizin Üşüdüğünü Nasıl Anlarsınız?

Kedinizin üşüyüp üşümediğini anlamanın çok kolay bir yöntemi var. Bunun için patilerine, burnuna ve kulaklarına dokunmanız yeterlidir. Eğer soğuklarsa üşüdüğü anlamına gelir. Üşüyen kedinizin üzerine bir kedi battaniyesi örtmeniz ısınmasını sağlayacaktır.

Kedinizin Hareket Etmesini Sağlayın

Kediler kış aylarında hem evde daha çok vakit geçirir hem de daha uzun saatler boyunca uyumayı sever. Bu durum onların hareketsiz kalmalarına neden olur. Hareketsizlik ise başta şişmanlık olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açabilir. Kedinizin kış mevsiminde de egzersiz yapmasını sağlamak için ona bol bol oyuncak alabilirsiniz.

Beslenmesine Dikkat Edin

Kedilerin kış aylarında daha uzun saatler boyunca uyumaya meyilli olmasının bir sebebi de, enerji tasarrufu yapmalarıdır. Kediler vücut ısılarını dengelemek için enerji sarf etmeyi pek tercih etmez. Hal böyle olunca kedinizin kış aylarında beslenmesine ayrıca özen göstermeniz gerekecektir. Bu nedenle onun için bir mineral ve vitamin deposu olan kuru veya yaş kedi maması çeşitlerini beslenme düzeninden eksik etmemenizi öneririz. 
Elbette evimizdeki kedi dostumuzun bakımına özen gösterirken sokaktaki kedileri de ihmal etmememiz gerek. Özellikle kış aylarında ısınmak için araçların motorlarına girmek, sokak kedileri için hayati bir tehlike oluşturur. Bu nedenle aracınızı çalıştırmadan önce mutlaka motorunuzu kontrol etmeyi unutmayın.

Tüm canlılar değerlidir ve hepsinin yaşam hakkı vardır. Sokak kedileri için de zaman zaman dışarıya bir kap mama ve su bırakmanız, hem karınlarını doyurmaları hem de soğuk havalarda vücut ısılarını dengeleyebilmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi kazanmalarını sağlayacaktır.

Başa dön tuşu