İlişkide Ekmek Kırıntıları: Breadcrumbing Taktiği Nedir?

Breadcrumbing Nedir?

Breadcrumbing, kişinin romantik ilgi duyduğu diğer kişiye sürekli ama düşük seviyede ilgi göstererek onu bir umut içinde tutma taktiğidir. Bir çeşit duygusal manipülasyon tekniği olarak da adlandırılabilir. İlişkilerde breadcrumbing taktiği, arada bir gönderilen mesajlar, beklenmedik ilgi gösterileri veya nadiren yapılan buluşma teklifleri şeklinde karşımıza çıkar.

Breadcrumbing terimi, biri size sık sık mesaj atar gibi görünse de aslında ciddi bir ilişki niyetinde olmadığını veya sürekli olarak bağlantıyı sürdürmek istemediğini ifade eder, o nedenle adına ekmek kırıntıları taktiği denmiştir. Bu davranış, ilişkinin yönü konusunda yanlış umut ya da belirsizlik yarattığı için diğer kişinin kafası karışmış, kararsız ya da hayal kırıklığına uğramış hissetmesine neden olabilir1.

Breadcrumbing Nasıl Yapılır?

Sevdiğimiz kişiden gelen manipülasyonların farkına varmak oldukça zordur fakat breadcrumbing manipülasyonunun belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak manipülasyonu fark etmek için faydalı olabilir2.

Tutarsız İletişim: Romantik iletişimde olduğunuz kişi sürekli olarak sizinle iletişimde kalır ancak bu iletişim tutarsızdır. Uzun süre mesaj atmayabilir, sonra bir anda ilgi gösterebilir. Örneğin, bir gün sıklıkla yazıyorken diğer gün saatlerce yazmayabilir. Bununla birlikte, mesajlaşmalar sıklıkla olsa da yüz yüze görüşmelerden kaçınabilir.

Planların Belirsizliği: Kişi, buluşma teklifleri yapar ancak bu planlar genellikle belirsiz kalır veya son dakikada iptal edilebilir. Aynı zamanda gelecek planları ile ilgili de belirsizlik söz konusudur.

İlgi Eksikliği: Genel olarak ilgi eksikliği görülebilir. Kişi, bazen ilgili davranırken bazen de hiç ilgi göstermeyebilir. Aynı zamanda gösterilen ilgi duygusal olarak derin olmayabilir. Bazı durumlarda ise sosyal medyada sizinle ilgili gönderileri beğenir veya yorum yapar ancak gerçek hayatta bu ilgi süreklilik göstermez.

Tek Taraflı İlişki: İlişki için ekstra çaba gösteren taraf genellikle siz olursunuz. Karşı taraf nadiren sorumluluk alır.

Kısa ve Yüzeysel Sohbetler: Sohbetler genellikle derinleşmez, kısa ve yüzeysel kalır. Özellikle ilişki ile ilgili sohbet etmekten kaçınır ve ilişkinin gidişatı hakkında konuşmaz. Örneğin, siz ilişkinin ciddiyetini sorguladığınızda sizi ilişkinin ciddi olduğuna ikna edebilir ama davranışsal boyutta bunu göstermez.

Breadcrumbing’in genel olarak belirtileri bu şekilde sıralanabilir fakat her ilişkinin dinamiği farklı olacağı için bazı belirtiler değişiklik gösterebilir.

Breadcrumbing Neden Yapılır?

Breadcrumbing manipülasyonu duygusal bir manipülasyon taktiği olduğu için sebepleri arasında bağlanma korkusu, gelişmemiş öz saygı, tatmin olma duygusu, alternatiflere açık olmak gibi faktörler sayılabilir. Kişilerin çocukluklarında yaşadıkları deneyimler ve ailelerinden öğrendikleri davranış örüntüleri incelenerek daha net bir sonuca ulaşılabilir3.

Bağlanma Korkusu: Kişi ciddi bir ilişkiye tam olarak girmek istemez ama tamamen de yalnız kalmak istemez. Bu yüzden düşük bağlılık gerektiren yüzeysel ilişkilerle yetinirler. Kişi, romantik ve duygusal bir ilişkiye girmekten ve bu ilişkide derinleşmekten kaçınır. Bu kaçınma davranışı, kişinin geçmiş deneyimleri, kişilik özellikleri veya belirli psikolojik durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Düşük Öz Saygı: Kendi öz saygısı düşük olan ve benlik algısı gelişmemiş olan kişiler, başkalarının ilgisini çekmek için bu taktiği kullanabilir. Kendi yetersizlik ve değersizlik hislerini örtbas etmek için sürekli olarak ilgi ve onay arayan kişiler de bu manipülasyona başvurabilir.

Alternatiflerden Vazgeçememe: Kişi, birden fazla seçenek arasında kalmak ve hepsini aynı anda elde tutmak isteyebilir. Bu nedenle aynı anda birden çok kişiye bu davranışı sergileyebilir.

Tatmin Olma Duygusu: Breadcrumbing taktiğini uygulayan kişi, sürekli ilgi görmek ve başkalarının duygularını kontrol etmekten haz alır. İlgilenilen biri tarafından sürekli olarak arzu edilmek ve ilgi görmek, kişinin ego ve öz güvenini besler. Aynı zamanda karşı tarafın duygularını ve davranışlarını kontrol edebilmek, kişi için güç ve kontrol hissi sağlar.

Breadcrumbing, uzun vadede her iki taraf için de sağlıksız ve tatmin edici olmayan bir ilişki dinamiği yaratır. Bu tarz ilişkiler, toksik ilişkilere örnek olarak verilebilir. Toksik ilişkide olup olmadığınızı anlamak için ”Toksik İlişki Ne Demek? Toksik Bir İlişkide Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Breadcrumbing ile Nasıl Başa Çıkılır?

Breadcrumbing, bir kişinin romantik ilgi gösteriyor gibi yaparak karşı tarafı sürekli oyalaması ve belirsizlikte bırakmasıdır. Bu tür bir davranışa maruz kalan bireyler, duygusal olarak oldukça yıpranabilirler. Breadcrumbing ile başa çıkmak, duygusal durumunuzu korumak ve kendi değerinizi anlamak için önemlidir. Bu tür bir davranışla karşılaşıldığında, sınırları belirlemek ve kendini korumak önemlidir. İşte breadcrumbing ile başa çıkmak için detaylı bir rehber:

1. Karşı tarafın davranışını tanımlayın.

Tutarsız mesajlar, belirsiz planlar, yüzeysel iltifatlar ve ciddi bir ilişki kurma niyeti olmadan ilgi göstermenin belirtilerini fark edin. Bu tür davranışların sizi nasıl hissettirdiğini analiz edin. Sürekli olarak belirsizlik ve hayal kırıklığı yaşıyorsanız, breadcrumbing ile karşı karşıya olabilirsiniz. Yaşadığınız manipülasyonu fark edebilmek için ne hissettiğinizi anlamlandırmak oldukça önemlidir.

2. Kendi değerinizi anlayın.

Öz saygınızı geliştirerek kendi değerinizin farkına varmak, breadcrumbing yapan birine karşı durabilmeniz de önemli bir adımdır. Bu nedenle, kendi yeteneklerinizi, başarılarınızı ve güçlü yönlerinizi keşfedin ve geliştirin.

3. Sağlıklı ilişkilerin özelliklerini öğrenin.

Karşılıklı sevgi, saygı, dürüstlük ve güvene dayalı ilişkilerin nasıl olması gerektiğini öğrenin ve bu standartlara sahip ilişkileri hedefleyin.

ders anlatan öğretmen ve öğrenci görseli

4. Açık iletişim kurun.

Karşı tarafa nasıl hissettiğinizi ve davranışlarının sizi nasıl etkilediğini açık bir şekilde ifade edin. Net olun ve duygularınızı gizlemeyin. İlişkinin ne yöne gittiği konusunda açık ve net bir cevap isteyin. Belirsiz yanıtlar aldığınızda, bu durumu kabul etmeyin ve netlik talep edin.

5. Sınırlar belirleyin.

Kendi sınırlarınızı tanımlayarak hangi davranışları kabul edip etmeyeceğinizi belirleyin ve bu sınırları açıkça ifade edin. Karşı taraf sınırlarınızı aşmaya çalıştığında, net bir şekilde hayır demeyi öğrenin ve gerekirse iletişimi sonlandırın. Bu sayede belirlediğiniz sınırlarınızı korumuş olacaksınız.

6. Kendinize zaman ayırın.

Kendi hobilerinize, ilgi alanlarınıza ve kişisel gelişiminize zaman ayırarak ihtiyaçlarınıza odaklanın. Bununla birlikte fiziksel ve zihinsel iyiliğinize özen gösterin. Düzenli egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve yeterince uyuyun.

7. Destek alın.

Yakın arkadaşlarınız ve ailenizle durumunuzu paylaşın. Onlardan destek ve tavsiye alın. Eğer durum sizi ciddi anlamda etkiliyorsa ve tek başınıza başa çıkmada zorluk yaşıyorsanız Hiwell’in uzman psikologlarından profesyonel yardım alabilirsiniz.

Breadcrumbing ile başa çıkmak, öz saygınızı korumak ve ilişkinizde sağlıklı sınırlar belirlemekle başlar. Kendi değerinizin farkında olun, duygularınızı açıkça ifade edin ve belirsizlikten kaçının. Gerektiğinde mutlaka destek alın, kendinize zaman ayırın ve ileriye yönelik pozitif adımlar atın.

Kaynakça

  • Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Víllora, B. (2020). Psychological correlates of ghosting and breadcrumbing experiences: A preliminary study among adults. International journal of environmental research and public health, 17(3), 1116.
  • Rodríguez-García, M. C., Márquez-Hernández, V. V., Granados-Gámez, G., Aguilera- Manrique, G., Martínez-Puertas, H., & Gutiérrez-Puertas, L. (2020). Development and validation of breadcrumbing in affective-sexual relationships (BREAD-ASR) questionnaire: introducing a New Online dating perpetration. International journal of environmental research and public health, 17(24), 9548.
  • Khattar, V., Huete, N., & Navarro, R. (2023). Attachment insecurity and breadcrumbing engagement in young adults: a cross-sectional, cross-country study in India and Spain. BMC psychology, 11(1), 356.
  • *Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.

    Başa dön tuşu