Evdeki Kuşunuza Yeni Kuşu Alıştırmak
Evdeki Kuşunuza Yeni Kuşu Alıştırmak
Evdeki Kuşunuza Yeni Kuşu Nasıl Alıştırırsınız?
Evdeki baktığınız kuşunuza yeni bir arkadaş edinmek ister misiniz? Ama zaten bir kuşunuz var mı? Onları bir arada yaşatmanın mümkün olup olmadığını merak ediyor musunuz?
Papağanınızı ve muhabbet kuşlarınızı yeni bir kuşla tanıştırmak için sabırlı olmanız ve yavaş yavaş ilerlemeniz gerekmektedir. Bu konuda biraz sabırlı olmanız gerekmektedir. Aceleci davrandığınızda kuşunuz bunu bölge ihlali olarak algılayabilir. Bu yazıda, kuşlarınızın başarılı bir şekilde birlikte yaşamasını sağlamak için izlemeniz gereken adımları anlatacağız.
Papağanınıza Yeni Bir Kuş Nasıl Tanıtılır?
Hâlihazırda bir papağanınız varsa ve ailenize bir kuş daha eklemeyi düşünüyorsanız, biraz sabır. Pek çok kuş sahibi, evde bir tane kuşunun olmasının ne kadar güzel olduğunu görmektedir. Zamanla kuşun yalnız kaldığını düşünerek evdeki kuşuna yeni bir arkadaş edinmeye karar verirler.
Papağanlar, huysuz olmakla ünlüdür ve evinize yeni bir kuş eklemek, mevcut kuşunuzda stres yaratabilir. Herhangi bir direnci azaltmak ve geçişi olabildiğince sorunsuz hale getirmek için, iki kuşu tanıştırmak için atabileceğiniz birkaç adım var. Bu tanıştırmayı doğru şekilde yaparak, kuşunuza yeni arkadaşını bir düşman değil, bir dost olduğunu gösterebilirsiniz.
1) Yeni kuşu karantinaya alın
Çoğu evcil kuş sahibi için pratik bir kural, kuşunuzu herhangi bir kuşla tanıştırılmadan önce bir süre karantinaya alın. Yeni kuş bulaşıcı bir hastalığın taşıyıcısı olabilir. Karantina, yeni kuşunuzun bulaşıcı hastalıkları mevcut evcil hayvanınıza bulaştırma riskini büyük ölçüde azaltır. Yeni gelen kuşu ayrı bir alanda tutmak, kuşunuzun hava yoluyla bulaşan herhangi bir hastalıktan korumakla kalmaz, aynı zamanda kuşu herhangi bir dış hastalık belirtisi için güvenli bir şekilde gözlemlemeniz için size zaman verir.
Aynı zamanda kuşunuz yeni kuşun sesini duyma fırsatına sahip olacaktır. Zamanla kuşun sesine ve varlığına alışacaktır.
2) Kuşlara yavaşça yaklaşın
Karantina süresi sona erdiğinde, kuşlarınızı yavaş yavaş birbirinizle tanıştırmak yine de önemlidir. Aynı türden kuşlar bile hemen en iyi arkadaş olmazlar. Zamana ihtiyaç duyarlar. Çoğu zaman bir kuş diğerine üstünlük sağlamaya çalışır, dikkatli olmazsanız kötü kavgalara yol açabilir. Kuşlar birbirine zarar verebilir. Kuşlarınızın birbirlerini yavaş yavaş tanımalarına yardımcı olmak için, yeni kuşunuzun kafesini eski kuşunuzunkiyle aynı odaya yerleştirin. Birkaç gün boyunca birbirlerini uzaktan gözlemlemelerine izin verin. Birbirlerine alıştıkça, birbirlerine daha rahat yaklaştıklarını gösteren işaretleri tespit edebileceksiniz.
Bu süre zarfında sabırlı olun ve iki kuşun sınırlarını zorlamayın.
3) Aynı anda ikramlar sunun
Bazen iyi geçinmeleri için kuşlarınıza rüşvet vermek onları mutlu eder ve birbirine daha kolay alışırlar. En kolay yollardan biri, ikramlar sunarak her bir kuşun diğeriyle olumlu ilişkiler kurmasını sağlamaktır. Başlamak için ideal zaman, karantina aşamasının sonuna doğru bol miktarda kuşunuzun sevdiği yiyecekleri ikram edebilirsiniz. Bu tanışma aşamasında her iki kuşu da kafeslerinde bırakmak önemlidir. Aksi takdirde, kafessiz kuş parmaklıkların arkasındakinin bölgesine hücum ederse, kavgalar ve yaralanmalar meydana gelebilir.
4) Kuşlarla oyunlar oynayın
Yeni bir kuşu tanıtmanın sonraki aşamaları, her iki kuşla arkadaşlık kurma tekniklerini uygulamaya başlamaktır. Yemlerini paylaştırmak, bakım yapmak ve oyun oynamak gibi basit şeyler iki tüylü arkadaşınızla olan ilişkinizi büyük ölçüde geliştirebilir. Kuşlarınızın hazır olduğunu hissettiğinizde, ayrı kafeslerdeki kuşları birbirine yaklaştırın.
Bazı yaşlı kuşlar kıskanç davranışlar sergileyebilirken, bu durum diğerlerinin yeni kuşu kuşhanenin bir üyesi olarak kabul etmelerine neden olabilir.
5) Kuşlarınızla grup eğitimini deneyin
Kuşlarınız aynı odada, kafeslerinin dışında rahatça oynuyor olsalar bile, gerçekten birlikte oynamaya hazır olmaları biraz zaman alabilir. Süreci hızlandırmanın harika bir yolu, her iki kuşunuzu aynı anda odada serbest bırakmaktır. Bu sırada oda içerisinde bulup yiyebilecekleri lezzetler sunun. Kuşlarınız, ortak uçuş ve oyun seansları sırasında kazandıkları tüm lezzetli ikramlardan bol miktarda olumlu pekiştirme alacaklardır. Ayrıca küçük bir sürü gibi birbirinizle etkileşime girerek dostluk duygunuzu geliştireceksiniz.
6) Hayvanın sorunları ve davranışları
Tanıtma sırasında herhangi bir zamanda kuşlardan birinin rahatsız olduğunu fark ederseniz, bir adım geri atın. Acele etmeyin ve bir önceki adıma dönün. Kuşlarınız, sürecin bu kısmını tamamen kabul edene kadar tekrarlayın. Takıldığınız yerde tekrar bir önceki adıma dönün Bazı kuşların birbirine alışması diğerlerinden daha uzun sürecektir, bu nedenle kuşun davranışlarına göre takip etmek önemlidir. Ne yazık ki, evde hiç uyum bulamıyorsanız, yeni kuş için yeni bir yuva bulmayı düşünmek en iyisi olabilir. Bazı kuşlar asla arkadaş kabul etmeyecek ve yalnızlığından ödün vermeyecektir.
Birbirlerine alıştırmak kadar ayırmak içinde sabırlı olmanız ve hayvanlarınızı dinlemeniz gerekecek.