Depersonalizasyon Bozukluğu Nedir?
Depersonalizasyon bozukluğu, günümüzde bazı insanlarda görülebilen ve oldukça ciddi bir durum olarak değerlendirilen psikoloji sorunlarından biridir. Bireyin kendini beden sınırları dışına taşıması durumu olarak da ifade edilebilen, insanın bedenini uzaktan izliyormuş gibi hissetmesine ve gerçeklik duygusunu kaybetmesine neden olmaktadır.
Genellikle yoğun anksiyete ve depresyon gibi psikoloji sorunları ile ortaya çıkan bu bozukluk, kendine yabancılaşma olarak da nitelendirilebilmektedir. Her 100 kişiden birinde görülebilen ve insanların yaşamını olumsuz olarak etkileyen, bireyin yalnızca bedeninden değil, düşüncelerinden kopmasına da yol açabilmektedir.
Depersonalizasyon Bozukluğu Nedir?
Çoğu zaman bireyin kendinden uzaklaşması, kendine yabancılaşma, bedenini uzaktan seyretme ve düşüncelerinden uzaklaşma olarak tanımlanabilmektedir. Psikoloji ile yakından ilişkili olan bu durum, duyarsızlık, kişiliği kaybetme, bireyin kendi bedenini yanlış algılaması olarak da ifade edilebilmektedir.
Depersonalizasyon Bozukluğu Neden Olur?
Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilirken, bu nedenler genellikle bireye göre değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle de çocukluk döneminde yaşanan travmalardan kaynaklanan bu durum için, anksiyete, stres, stres – tepki hiper uyarımı, hiperventilasyon, bazı ilaçların yan etkileri ya da hiperventilasyon birer neden olarak gösterilebilmektedir.
Öte yandan çoğu zamanda aşırı stres ve anksiyete nedeniyle ortaya çıkan depersonalizasyon bozukluğu, bireyin aşırı derecede kaygılanması, yoğun iş temposunda aşırı stres altında olması ya da bu tür nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Depersonalizasyon Bozukluğu Nasıl Geçer?
Mutlaka tedavi edilmesi gereken psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Kendiliğinden geçmesi pek de mümkün olmayan bu rahatsızlığın bir psikolog ya da terapist tarafından tedavi edilmesi neredeyse hayati bir önem arz etmektedir.
Uzmanlar genellikle depersonalizasyon bozukluğu gibi durumlarda danışanları için bazı tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Özellikle de bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler bu tür psikoloji sorunlarında oldukça etkili olurken, kısa sürede kalıcı ya da uzun vadeli bir çözüm sunabilmektedir. Üstelik bu tür tedavi yöntemleri yalnızca depersonalizasyon bozukluğu gibi durumlarda değil, daha pek çok psikoloji sorunu karşısında fayda sağlayabilmekte ve dolayısıyla hastalar tarafından Bunun gibi çeşitli rahatsızlıklar için bir uzmanlar görüşmesi gereken hastaların aynı zamanda psikoterapilere düzenli olarak katılması ve öğrendiklerini hayatı boyunca uygulaması tavsiye edilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Şirketinizin Psikoloğa İhtiyacı Var mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.